- 8. december 2020
- by Christian Svane
- 0 Synes godt om
- 0 / 5
- Sværhed: Let
-
Set1.157
Så er det Store Bededags aften.
I gamle dage måtte bagerne ikke arbejde fra solnedgang dagen før St. Bededag. Derfor solgte de hveder, inden det blev mørkt på St. Bededags aften. Så havde folket brød til dagen efter, når bageren og butikkerne holdte lukkede.
Men folk havde svært ved at vente med at hapse hvederne (forståeligt), så der udviklede sig en tradition, hvor de dejlige hvedeknopper røg i mavsen aftenen inden St. Bededag. Det startede i det finere borgerskab i København. Efter en gåtur på Volden, stod den på hveder til aftenskaffen.
Vi har ikke de store volde at gå turer på i Svenstrup City. Til gengæld starter håndbold sommertræningen i aften. Den gamle jernbane mellem Svenstrup og Viborg er i dag en cykelsti, som ligger på volde enkelte steder. Og på denne sti skal der løbetrænes… Puha… Så en lille tur på volden bliver det dog til. Det bliver vold-somt!
Heldigvis er træningen så tidlig på aftenen, at man når hjem til familien, hvor jeg har klargjort hveder.
Hveder er en fast opskrift og tradition på de fleste madkundskabs undervisningsplaner. Og det er også en god tradition at holde i hævd, da vi er det eneste land i Verden, som holder St. Bededag. Det er en del af vores kultur og vores rødder, og disse er værd at holde fast i.
Hveder er en helt vild god dej til at lære børn om æltning og formning af boller. Den smidige og elastiske dej er utrolig nem at håndtere for ungerne. Her er det førstearvingen, som er i gang med at forme hvederne.
Hveder
Christian SvaneIngredienser
- ½ pakke tørgær (6 gram)
- 2 dl vand
- 2 dl sødmælk
- 2 æg
- 650 g hvedemel
- 50 g sukker
- 1 tsk kardemomme
- ½ tsk salt
- 75 g smør
Sådan gør du
- Tænd din ovn på 180° varmluft.
- Lun mælk og vand i en gryde til det er lillefinger varm.
- Kom mælk og vand i en stor skål.
- Tilsæt sukker, salt, kardemomme og æg.
- Kom halvdelen af melet i en skål og bland tørgær godt og grundigt heri.
- Mel og tørgærsblanding smides i skålen med mælk og vand. Rør for satan!
- Tilsæt den bløde smør og ælt videre indtil smørret er optaget i dejen.
- Tilsæt, lidt ad gangen, den resterende mel og ælt dejen indtil bliver glat og blank.
- Dæk dejen til, og lad den hæve i 30 minutter.
- Del dejen i ca. 16 lige store boller.
- Form bollerne. Jeg lægger altid bollen på min håndflade og ruller dernæst rundt med fingrene på den anden hånd. Det giver en flot ensartet og glat overflade på bollen.
- På en bradepande med bagepapir, lægges bollerne med ca. 5 cm mellemrum. Lad dem gerne efterhæve i ca. 1 times tid. Bollerne hæver til ca. dobbelt størrelse. Alternativt, kan de lægges lidt tættere, hvis de ikke skal hæve så lang tid. Det er netop den tætte placering af bollerne, som giver hvederne sit klassiske look med de høje kanter.
- Jeg bager hvederne ca. 15 minutter ved 180° varmluft.
- Flyt dem over på en rist, og lad dem køle af.
Og nej, de er faktisk ikke penslet.
Hustruen og jeg har haft en håndboldtradition lige siden starten af vores forhold, hvor vi skal have torsdagsøl, når vi kom hjem fra træning. Jeg napper mig en omgang dobbelt hvede(-r) til aftenskaffen
Smukke og fantastiske hveder til levering til naboen for deres heroiske redningsaktion. Var løbet tør for gær, tiden var presset, hustruen på arbejde. Naboen springer til og kunne bidrage med tørgær, hvorfor denne opskrift også blev det. Og resultatet må siges at være godkendt.
God Store Bededag og velbekomme.
Efterlad en anmeldelse